Olej z pestek arbuza to pielęgnacyjny hit. Podpowiadamy, jak i kiedy go używać

Olej z pestek arbuza to pielęgnacyjny hit. Podpowiadamy, jak i kiedy go używać

Olej z pestek arbuza to kosmetyczny hit ostatnich miesięcy, zachwalany przez wiele fanek naturalnej pielęgnacji. Dlaczego warto kupić ten produkt i jak go używać z korzyścią dla naszej urody?

Jakie właściwości ma olej z pestek arbuza? Zalety kosmetyku

Olej z pestek arbuza potocznie określany mianem Ootanga Oil, to cenne źródło wartościowych witamin i minerałów (witaminy A, C, E, witamin z grupy B, potasu, cynku, selenu). W składzie tego naturalnego kosmetyku znajdziemy też kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy, oleinowy oraz palmitynowy). Olej z pestek arbuza nie ma zapachu, charakteryzuje się lekką konsystencją i doskonale wchłania się w skórę, dostarczając jej mnóstwo cennych składników odżywczych. Ma działanie silnie nawilżające, może stanowić element profilaktyki przeciwstarzeniowej lub wspomagać terapię leczenia zmian trądzikowych (posiada właściwości przeciwzapalne). Nie powoduje zapychania porów, mogą więc bez obaw stosować go osoby walczące z zaskórnikami. Co ważne, ten produkt wpływa pozytywnie nie tylko na naszą skórę, ale i włosy, chroniąc pasma przed rozdwajaniem się. 

Jak stosować olej z pestek arbuza na włosy?

Olej z pestek arbuza znakomicie nadaje się do popularnego w ostatnich latach olejowania włosów. Dzięki regularnym zabiegom olejowania przeprowadzanym w domowym zaciszu nasze pasma będą lśniące i gładkie, a końcówki przestaną się rozdwajać. Jak używać oleju na włosy? Wystarczy nanieść produkt na pasma (2 ml oleju rozprowadzone na całej długości) i pozostawić na około 30-45 minut na włosach, a następnie umyć głowę szamponem i zaaplikować ulubioną odżywkę. Jeśli chcemy wzmocnić końcówki, możemy zaaplikować odrobinę oleju tylko na same końce pasm.

Jak jeszcze wykorzystać olej z arbuza na włosach?  Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy, że olej poprawia zdolność wchłaniania przez kosmyki substancji odżywczych zawartych w innych kosmetykach. Świetnym pomysłem będzie więc dodawanie kilku kropel produktu do masek lub odżywek, które regularnie stosujemy na nasze pasma – efekt WOW gwarantowany.

Olej z pestek arbuza – w trosce o piękną skórę

Olej z pestek arbuza możemy stosować do każdego rodzaju skóry. Warto aplikować kosmetyk na twarz raz dziennie – rano lub wieczorem po dokładnym umyciu i osuszeniu skóry. Wystarczy nanieść na dłonie kilka kropel produktu i delikatnie wklepać opuszkami palców. Od razu zauważymy, że skóra zyska zdrowy blask, będzie nawilżona i miła w dotyku. Z czasem zobaczymy, że koloryt uległ poprawie, skóra jest bardziej elastyczna, a zmiany trądzikowe (stany zapalne) mniej widoczne. Warto wspomnieć, że olej nie pozostawia tłustego filmu na skórze. 

Mamy nadzieję, że nasz artykuł zachęci Was do kupna oleju z pestek arbuza oraz wdrożenia tego przystępnego cenowo (kosztuje 20-30 złotych), naturalnego kosmetyku do swojej codziennej rutyny pielęgnacyjnej. Przy regularnym stosowaniu oleju skóra i włosy z pewnością odwdzięczą się nam pięknym wyglądem i lepszą kondycją!

Przeczytaj też: POPULARNY LEK NA ŻOŁĄDEK RATUJE WŁOSY PRZED WYPADANIEM

Zdjęcie główne: Karolina Grabowska/ pexels.com

Zostaw komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *